закрити [х]


* Залиште свій номер телефону і ми зв`яжемося з Вами найближчим часом для уточнення деталей замовлення.

Вітаміни

Вітамі́ни  — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах, і не утворюються в самому цьому організмі в достатній кількості, через що повинні надходити із їжею.
Організму людини необхідні принаймні 13 різних вітамінів, добові потреби яких коливаються від 0,01 до 100 мг[3]. Вони не виконують в організмі ані енергетичної, ані структурної функції, але є необхідними для використання тих сполук, які ці функції виконують, зокрема білків, ліпідів і вуглеводів. Більшість з вітамінів є попередниками коферментів, що беруть участь у багатьох ферментативних реакціях, проте деякі, такі як A, C, D, E і K, мають інше біологічне значення. Роль коферментів однакова майже у всіх видів, проте вищі тварини у процесі еволюції втратили здатність синтезувати деякі з них. В той час яккишкова паличка може рости на середовищі, що містить тільки глюкозу і мінеральні солі, дієтичні потреби тварин значно ширші. Метаболічні шляхи біосинтезу вітамінів бувають дуже складними, тому для хемогетеротрофного організму може виявитись ефективнішим «покластись» на наявність цих сполук у їжі, аніж синтезувати усі ферменти, необхідні для їх утворення із простіших попередників. Проте така стратегія має суттєвий недолік — нестача певного вітаміну у дієті (гіпо- чи авітаміноз) призводить до серйозних розладів, що можуть бути смертельними

Вітаміни Користь для організму Міститься у продуктах Вітамін A Зір, шкіра, кістки зуби і ясна. Морква, шпинат, печінка, масло. Вітамін B1 Обмін речовин, енергія робота м’язів. Печінка, продукти грубого помелу, картопля, бобові. Вітамін B2 Зір, енергія, шкіра, повний обмін речовин. Молочні продукти, яйця, м’ясо, риба, бобові. Ніацинамід Енергія, нервова система, зниження рівня цукру у крові. М’ясо, горіхи, зернові, дріжджі, гриби. Вітамін B6 Нервова система, вироблення білків та червоних кров’яних тілець, робота м’язів. Свинина, печінка, птиця, риба, кукурудза. Вітамін B12 Синтез червоних кров’яних тілець, нервова система, правильний ріст дітей. Риба, кукурудза, банани, печінка, яйця. Вітамін C Імунна система, кістки, розщеплення холестерину у печінці. Перець, цитрусові, листові овочі. Вітамін D Регулювання кальцію та фосфору, кістки та зуби, імунна система. Риба, печінка, яєчний жовток, авокадо. Вітамін E Захист клітин і тканин від пошкоджень, затримка (уповільнення) старіння. Рослинна олія, риба, яйця, продукти із зерна грубого помелу. Вітамін H (Біотин) Обмін речовин, ріст і структура волосся. Печінка, яєчний жовток, соєві боби, морква. Вітамін К1 Згортання крові, запобігання появі синців. Зелені овочі, капуста, м’ясо, молочні продукти, продукти із зерна грубого помелу. Фолієва кислота Оновлення клітин, нервова система, покращення травлення. Листові овочі, горох та бобові, горіхи, продукти із зерна грубого помелу, яйця. Пантотенова кислота Обмін речовин, відтворення тканин. Риба, м’ясо, яйця, молоко, бобові.
 

Новини
Фотогалереї
Битва Стронменів Львів-Київ

детальніше
Виставка спортивного харчування Fibo 2014р.

детальніше
Майстер-клас Віталія Подольського та Наталії Касперської!

детальніше